Илхан Кючюк,Евродепутат от ДПС/ Обнови Европа“  По повод Деня на Европа

...
Илхан Кючюк,Евродепутат от ДПС/ Обнови Европа“  По повод Деня на Европа
Коментари Харесай

Илхан Кючюк в Деня на Европа: 73 години след Декларацията на Шуман трябва да решим кои сме

Илхан Кючюк,

Евродепутат от ДПС/ „ Обнови Европа “ 

 

По мотив Деня на Европа означаваме 73-тата годишнина от Декларацията на Шуман, която слага основите на днешния Европейски съюз. Като обръщаме взор обратно към напредъка, реализиран от Европейския съюз, би трябвало да осъзнаваме също по този начин какъв брой е значимо да съхраним достиженията ни, като продължаваме по пътя на задълбочаване на интеграцията.

 

Европа от дълго време е водена от идеала за основаването на федерация на свободни страни. През годините Европейски Съюз е бил олицетворение на тази фантазия, като поражда и се развива като постмодерен индивид, който надвишава очертанията на националната страна. Светът обаче е напълно друг от този в края на Студената война и в този момент Европейски Съюз би трябвало да следва своя път в изискванията на стопански рецесии, пандемии, деглобализация и спорове сред велики сили.

 

Въпреки провокациите Европейски Съюз би трябвало да остане правилен на своите идеали и да работи за консолидираното на Западните Балкани и Украйна. Тези райони от дълго време са разкъсвани от неустойчивост и спорове и присъединението им към Европейски Съюз ще бъде знак за разширението на един кротичък и благоденстващ континент. Освен това консолидираното на тези райони ще способства за една по-обединена и по-силна Европа, по-добре готова да се оправя с зараждащите закани на 21-ви век.

 

Пред актуалната конструкция на Европейски Съюз, като конфедерация на страни, обаче стоят няколко въпроса, които би трябвало да бъдат решени, с цел да може той да съществува и да продължи да пораства. Различията сред стопанските системи в границите на нашия паричен съюз и неналичието на изцяло интегриран обединен пазар, доведоха до понижаване на динамичността в осведомителния и софтуерния бранш.

 

Тъй като международните пазари стават по-малко отворени и страните прибягват до протекционистки политики, би трябвало да се приспособяваме и да укрепваме икономическите устои на Европейски Съюз. Това значи да работим за усилване на интеграцията на единния пазар, да създаваме единна индустриална политика и да продължим да отстояваме свободната търговия. Въпреки че може да провокират търкания сред страни членки, тези старания са изключително значими, с цел да може Европейски Съюз да запази значимостта си на международната сцена.

 

Изправени сме пред няколко закани за сигурността. Освен всичко това, би трябвало да се борим против промените в климата – проблем, който Европейски Съюз не може да реши независимо, само че постоянно е бил водещ в търсенето на решения. Тези провокации изискват от Европейски Съюз по-твърда позиция във връзка с сигурността и обединени дейности. Не можем повече да си позволим въпроси, които да са табу.

 

Както уточни Мартин Улф, Европейският съюз би трябвало да реши дали желае да бъде съдружник, мост или мощ. В един надълбоко разграничен свят може да се наложи да ускори самодейната си роля, като задълбочи федерализма и работи за по-единен политически и паричен съюз. Въпреки че това може да провокира националистически реакции и да породи спънки, за нас е изключително значимо да запазим единството си. 

 

Само по този метод ще изградим една по-силна, по-обединена Европа, способна да устои на бурите по пътя напред. Настъпи епохата на непрекъснати рецесии и няма смисъл да се преструваме, че е допустимо да се върнем към света преди 24 февруари 2022 година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР